Hatay yöresinin biberli ekmeğinin nasıl yapıldığını anlatıcam sizlere, bizler genelde kendi evlerimizde bulunan tandırlarda pişiririz biberli ekmeği, tandır yoksa sacda, oda yoksa mahalle fırınında pişiririz biberli ekmeğimizi, mahalle fırınımızda yoksa evdeki imkanlarla yetinmek zorundayız artıkın.
buyrun biberli ekmek tarifine
BİBERLİ EKMEK MALZEMELERİ:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt+su(ya da sade su)
1 paket (42 gr’lık) yaş maya veya 1 yemek kaşığı bira mayası
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
Bibeli Ekmek İç harcı:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 soğan
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı biber salçası
250 gr çökelek
pulbiber
karabiber
kekik
tuz
Üzerine : bol susam
BİBERLİ EKMEK YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile yumuşak bir hamur yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Bu esnada iç harcı hazırlanır. Bunun için; ince kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir. Salça ile bir iki kez daha çevirdikten sonra tuz, karabiber, pul biber, kekik ile tatlandırılır ve ılınmaya bırakılır. Yoğurt ve çökelek karıştırılıp altüst edilir. Mayalanan hamur tekrar yoğrulup yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Oklava kullanmadan, hafif yağlanmış tezgâh üzerinde ince pide şeklinde açılır. (Bezeler, tek porsiyonluk pideler veya bohça şeklinde katlayarak da açılabilir.). İç harç, pidelerin üzerine düzgünce yayılır. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Üzerine bol susam serpilir. Kızgın (200 derecelik) fırına verilerek nar gibi olana kadar kızartılır. (Orijinal tarifte; bir tür dağ kekiği olan zahter de eklenir.)
Biberli ekmek hazır, afiyet olsun.
hamur-isleri, hatay-mutfagi, iskenderun-mutfagi, biberli ekmek, Biberli ekmek nasıl yapılır, biberli ekmek tarifi, biberli ekmek hatay, hatay yemek tarifleri.
bunu antakyalılar daha çok yapıyor sanırım
YanıtlaSil