Hataylı olarak en çok sevdiğim lezzetlerden biridir biberli ekmek, Bunu Antakya'da oturan Halam yapar getirirdi bize, bizde ondan öğrendik biberli ekmek tarifini, Hataylılar bilir ama yine de tüm Türkiye öğrensin diye paylaşayım dedim biberli ekmek nasıl yapılır tarifi için buyrun
HAMURU İÇİN MALZEMELER:
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 küçük yaşmaya veya küçük paket ınstand maya
ılık su
150 gr yumuşamış margarin...
Margarin hariç diğer malzemeler ile yumuşak ekmek hamuru kıvamında bir hamur yoğuruyoruz ve üzerini kapatıp sıcak ortamda mayalanmaya bırakıyoruz.Hamurumuz mayalanırken hadi gelin biz üst harcını hazırlayalım....
ÜSTÜ İÇİN MALZEMELER:
1 büyük boy kurusoğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı susam
eğer varsa 1 tane kırmızı biber olmayadabilir
küçük bir kase çökelek veya tulum veya keş veya lor
Zeytinyağında soğanları küp küp doğrayıp kavuralım iyice kavrulan soğanlara salçaları ve baharatları ekleyelim.Susamını ve çökeleğini ekleyip altını kapatalım soğusun...
Mayalanan hamurumuzun içine 150 gr yumuşamış yağı ekleyip yeniden yoğuralım.Yani o yağı hamura iyice yedirelim.Öyle güzel bir hamur oluyor ki sormayın. Biraz daha bekleyip kabartalım hamuru...
Kabaran hamuru iyice yağladığımız tepsimize yayalım üzerine kavurduğumuz harcı döküp her tarafına yayalım...
Bu tepsi olarak dilimleyerek servis yapabileceğiniz şekildeki biberli ekmek tarifidir.
Birde hazırladığınız biberli ekmek içini mahalle fırınlarına göndererek yaptırabilirsiniz, yada müsaitse evinizdeki ocaklarda sac üzerinde, taş fırında yapıp yiyebilirsiniz
Önceden ısıttığımız fırınımızda nar gibi kızartalım.Tabiki her zaman dediğim gibi bu arada çayıda demlemeyi unutmayalım.Yanına eğer yazsa domates,salatalık kışsa turşu çay vs.
biberli ekmeğimiz afiyet olsun
İşte buna şapka çıkartılır
YanıtlaSilteşekkürler
SilAğzım sulandıı:) Yapmaya gidiyorum hemenn!
YanıtlaSilnasıl güzel oldu mu
Silsfeeeeeee
YanıtlaSilkesinlikle denicem
YanıtlaSilneticeyi bekliyoruz
SilTarifiniz icin cok tesekkur ediyorum! Hamuru mukkemel oluyor! Hayatimda ilk defa hamuru yaptim ve on numara olmus)))))
YanıtlaSilher zaman bekleriz, tarifler sürekli olarak güncellenmektedir
Siltandır tandır şllede tandır
YanıtlaSilama tandır imkanı olmayanlarında bu lezzetin farkına varması lazım
Sil