PATLICAN REÇELİ MALZEMELERİ:
10-12 ufak(yöresel) patlıcan (İskenderun’da "balcan”) (1 kg)
1 kg şeker
1 paket vanilya
7-8 adet tane karanfil
1 paket vanilya
7-8 adet tane karanfil
2 çubuk tarçın
1 limonun suyu
2 damla sakızı (dövülmüş)
1 limonun suyu
2 damla sakızı (dövülmüş)
6-7 su bardağı su
250 gr fıstık içi, ceviz içi veya soyulmuş badem
250 gr fıstık içi, ceviz içi veya soyulmuş badem
Kireç kaymağı için:
1 avuç dolusu sönmemiş kireç
5-6 litre su
PATLICAN REÇELİ YAPILIŞI :
Patlıcanların kabukları ince zar gibi soyulur, sap kısmı ise külah gibi kesilir ve tuzlu suya ıslatılır. Ayrı bir kapta, -daha önce tarif etmiş olduğum metoda göre) kireç kaymağı hazırlanır. Balcanlar bu kireçte en az 7-8 saat, mümkünse 1 gece bekletilir. Bu işlem, patlıcanların daha sonra kütür kütür olmasını sağlamaktadır. (Bir çok reçel ve tatlı, özellikle Antakya ve Hatay yöresinde, bu şekilde hazırlanmaktadır.)
Ertesi sabah patlıcanlar kireç kaymağından alınarak, daha önceki tariflerimde anlatmış olduğum şekilde, çok iyi bir şekilde temizlenip kireçten arındırılır. Balcanlar (patlıcanlar) dikkatlice ezilip suları süzülür. Daha sonra, tıpkı diğer reçel çeşitlerinde olduğu gibi, şeker ve su ile klasik ve kıvamlı bir şurup hazırlanır. Patlıcanlar da şıranın içerisine alınarak, hep beraberce kaynatmaya devam edilir. Kıvamını bulmasına yakın, reçele (tatlıya) karanfil, tarçın (arzuya göre damla sakızı) ve vanilya eklenir. Patlıcan tatlısı kavanozlara alınmadan önce, dikkatlice tencereden alınarak, karnıyarık gibi içleri (bir taraftan) hafifçe açılı oyulur. İçlerine fıstık, badem ve ceviz içi doldurulur. Tekrar tencereye düzgünce dizilir ve bir müddet daha kaynatılır. Tam kıvamında olan reçel/tatlı kavanozlara doldurulur. (Önce kuruyemişli patlıcan dolmaları kavanozlara düzgünce istif edilir. Şıra, tam tatlının üzerini örtecek şekilde, üzerine gezdirilir.)
hatay
yöresel yemekleri resimli, hatay yöresel yemekleri, hatay
yemekleri tarifleri resimli, hatay yemekleri yemek tarifleri, hatay
yemekleri resimli, hatay ev yemekleri, hatay meşhur yemekleri, hatay yöresi
yemekleri, hatay et yemekleri, hatay yemekleri isimleri, hatay mutfağı
yemekleri, hatay yemekleri listesi, hatay mezeleri tarifi, hatay yöresel
yemekleri nelerdir, hatay yemekleri tepsi kebabı, hatay antakya yemekleri, hatay
ın yöresel yemekleri, hatay yöresel yemekleri isimleri, hatay yemekleri resimli
yemek ta, hatay yemekleri kömbe, hatay mutfağı mezeleri, hatay mezeleri ve
tarifleri, hatay mezeleri yemek tarifleri, hatay yemekleri ve tatlıları, hatay
meşhur yemekleri ve tarifleri, hatay yöresel yemekleri resimli, yöresel hatay
yemekleri, hatay usulu patlıcan yemekleri, hatay ın ünlü yemekleri, hatay mezeleri resimli, hatay yemekleri nelerdir, hatay mezeleri
muhammara, hatay ünlü yemekleri, hatay soğuk mezeleri, hatay patlıcan
yemekleri, hatay
ın meşhur yemekleri
0 yorum:
Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın
Tell us what you're thinking... !