Patlican receli/tatlisi (fistikli-cevizli-bademli) - Yemek Tarifleri
Son Tarifler:
Home » , , , , » Patlican receli/tatlisi (fistikli-cevizli-bademli)

Patlican receli/tatlisi (fistikli-cevizli-bademli)



PATLICAN REÇELİ MALZEMELERİ:
10-12 ufak(yöresel) patlıcan (İskenderun’da "balcan”) (1 kg)
1 kg şeker
1 paket vanilya
7-8 adet tane karanfil
2 çubuk tarçın
1 limonun suyu
2 damla sakızı (dövülmüş)
6-7 su bardağı su
250 gr fıstık içi, ceviz içi veya soyulmuş badem

Kireç kaymağı için:
1 avuç dolusu sönmemiş kireç
5-6 litre su

PATLICAN REÇELİ YAPILIŞI :
Patlıcanların kabukları ince zar gibi soyulur, sap kısmı ise külah gibi kesilir ve tuzlu suya ıslatılır. Ayrı bir kapta, -daha önce tarif etmiş olduğum metoda göre) kireç kaymağı hazırlanır. Balcanlar bu kireçte en az 7-8 saat, mümkünse 1 gece bekletilir. Bu işlem, patlıcanların daha sonra kütür kütür olmasını sağlamaktadır. (Bir çok reçel ve tatlı, özellikle Antakya ve Hatay yöresinde, bu şekilde hazırlanmaktadır.)
Ertesi sabah patlıcanlar kireç kaymağından alınarak, daha önceki tariflerimde anlatmış olduğum şekilde, çok iyi bir şekilde temizlenip kireçten arındırılır. Balcanlar (patlıcanlar) dikkatlice ezilip suları süzülür. Daha sonra, tıpkı diğer reçel çeşitlerinde olduğu gibi, şeker ve su ile klasik ve kıvamlı bir şurup hazırlanır. Patlıcanlar da şıranın içerisine alınarak, hep beraberce kaynatmaya devam edilir. Kıvamını bulmasına yakın, reçele (tatlıya) karanfil, tarçın (arzuya göre damla sakızı) ve vanilya eklenir. Patlıcan tatlısı kavanozlara alınmadan önce, dikkatlice tencereden alınarak, karnıyarık gibi içleri (bir taraftan) hafifçe açılı oyulur. İçlerine fıstık, badem ve ceviz içi doldurulur. Tekrar tencereye düzgünce dizilir ve bir müddet daha kaynatılır. Tam kıvamında olan reçel/tatlı kavanozlara doldurulur. (Önce kuruyemişli patlıcan dolmaları kavanozlara düzgünce istif edilir. Şıra, tam tatlının üzerini örtecek şekilde, üzerine gezdirilir.)


hatay yöresel yemekleri resimli, hatay yöresel yemekleri, hatay yemekleri tarifleri resimli, hatay yemekleri yemek tarifleri, hatay yemekleri resimli, hatay ev yemekleri, hatay meşhur yemekleri, hatay yöresi yemekleri, hatay et yemekleri, hatay yemekleri isimleri, hatay mutfağı yemekleri, hatay yemekleri listesi, hatay mezeleri tarifi, hatay yöresel yemekleri nelerdir, hatay yemekleri tepsi kebabı, hatay antakya yemekleri, hatay ın yöresel yemekleri, hatay yöresel yemekleri isimleri, hatay yemekleri resimli yemek ta, hatay yemekleri kömbe, hatay mutfağı mezeleri, hatay mezeleri ve tarifleri, hatay mezeleri yemek tarifleri, hatay yemekleri ve tatlıları, hatay meşhur yemekleri ve tarifleri, hatay yöresel yemekleri resimli, yöresel hatay yemekleri, hatay usulu patlıcan yemekleri, hatay ın ünlü yemekleri, hatay mezeleri resimli, hatay yemekleri nelerdir, hatay mezeleri muhammara, hatay ünlü yemekleri, hatay soğuk mezeleri, hatay patlıcan yemekleri, hatay ın meşhur yemekleri 
Share this article :

0 yorum:

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Tell us what you're thinking... !

Toplam Ziyaret Sayısı

 
Support : YEMEK TARİFLERİMİZ | HATAY YEMEKLERİ | YEMEK TARİFLERİ
Copyright © 2011. Yemek Tarifleri - All Rights Reserved
Diğer Sitelerimiz Creating Website Published by EN GÜZEL HATAY YEMEKLERİ
Proudly powered by HATAY