Hatay’ın bir başka eşsiz lezzeti etli kömbe nasıl
yapılır, bir Hatay’lı olarak size en güzel tarifi vereceğim, Etli kömbemizi
evimizin bahçesinde pişirirsek daha güzel olur, ama imkanımız yoksa odun fırına
na gönderebilirsiniz, etli kömbe en güzel evdeki ortamda piştiği için bu
şekilde anlatmak istedim. Buyurun etli kömbe nasıl yapılır tarifine…
Etli
Kömbe, Kıymalı Ocak Kömbesi (Hatay Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
Ø 4 su bardağı un
Ø 4 yemek kaşığı yoğurt
Ø 4 yemek kaşığı un
Ø 1 tatlı kaşığı tuz
Ø Ilık su
İç harcı için:
Ø 3 orta boy soğan
Ø 500 gr az yağlı kuzu
kıyma
Ø 1 adet kırmızı biber
Ø 1 kaşık biber salçası,
Ø Tuz, karabiber,
pul biber
Kıymalı Ocak Kömbesi (Hatay Usulü) Tarifi Yapılışı
Büyükçe bir karıştırma kabı veya leğende un, yoğurt, tuz ve
ılık su ile kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 6 eşit
parçaya ayrılır.
İç harcı malzemeleri
ufak ufak doğranır kıyma, baharatlar ile el yardımıyla ovularak ezilip
yoğrulur.
6 adet ince hamur
açılır. Yağlanmış tepsiye önce 3 adet ince açılmış hamur serilir. Serilen her
hamurun arasına sıvı yağ yoğurt karışımından sürülür. Sonraki hamurun üzerine hazırlanan
kıymalı harçtan iyice dağılacak şekilde dizilir, sonra üzerine bir kat hamur,
üzerine kıymalı harç dökülür iyice yayılır, bu şekilde bir hamur bir kıymalı
harç şeklinde eşit bir şekilde yayılır. En son üzerine tekrar hamur açılır. En
üzerine sıvı yağ sürülür.
Etli kömbeyi bahçede yapacaksanız tepsinin
üzerini kapatacak şekilde sac konur, önce üzerine çalı çırpıdan oluşan harlı
bir ateş ile sürekli kontrol edilerek üstünün kızarması sağlanır, sonrasında
ise ateşten kalan göz ve küller, tepsimizin altına konularak etli kömbemizin
altını da sürekli kontrol ederek pişiririz.
Evdeki elektrikli
fırında yapacaksanız 200 derecelik fırında 45 dk pişirilir.
Mahalle fırının da da
fırıncının insafına kalmışsınızdır. J
Etli kömbemiz hazırdır
Afiyetler olsun… :)
çok güzel olmuş
YanıtlaSilher yaz babaennemin güzel ellerinden afyitle yiyoruzzz
YanıtlaSil